TROLL


Det började med ett antal musikskisser i Davids dator som hade något gemensamt, de doftade alla skog och natur men hade något mystiskt över sig. Han kom på att de handlade om troll, men han kunde inte se dem, vilka var de? Han spelade upp skisserna för sin vän Marja Myrom som genast började berätta om dem, vilka de var, vart de bodde och vad de kände.
Med skisserna nedbrutna i trumloopar, ljud och annat for David till sin vän Torbjörn. Ett troll i taget berättade David vad Marja hade sagt och så kastade de sig ut och försökte möta trollen. Resultatet blev den här skivan.
the Trolls:
1. Retsamma och busiga
De kommer i gäng, Rackartygstrollen. Visslar på varandra. Busar och krånglar. Nyper djuren. Har sönder saker. De älskar att ställa till det, Och duktiga är de på det.

2. Tonårstrollets revolt
I bergen bor en familj storväxta bergstroll. Tonåringen i familjen tröttnade en dag. Ni kan sitte där mä eran gröt, sa han när han stegade ut ur grottan, ut i världen utanför, nedanför och bortom bergen. Vilket uppvaknande. Allt han fick se. Människor, bilar och höghus. Stora skogar och gröna hagar med kor. Inte bara de kala bergssluttningarna, och han undrade: Varför sa aldrig mor något om allt det här?

3. Gamla trollmor
Ensam sitter hon kvar. Gamla trollmor som mycket vet. Vet hon inte har långt kvar. Hon tänker tillbaka på barnen hon fött och fostrat. Undrar vart de är idag. Tårar faller på hennes hemtovade tofflor

4. Småtroll trippar på led
På en lång rad kommer de trippande. Småtrollen håller varandra i svansen. Smyger runt stugan. Försöker att inte synas. Endast fyra kottar höga. Som en nästan ohörbar långdans Runt husknutarna.

5. Vill inte vara stor
Han är stor. Jättestor. Vill springa som de små men sitter fast. Som en del av berget. Han är ledsen för att han är så stor. Att han är av sten. Tar sig varken framåt eller bakåt. Kyrkklockorna vaknar när de hör hans gråt i skogen.

6. Buttergubben i grottan
Långt inne i grottan sitter han. Gammal. Skägget går till knäna för han har glömt hur man klipper sig. Butter. Han har glömt alla artighetsfraser. Vaksam. Har glömt hur det låter men lyssnar ständigt efter att någon ska komma och stjäla hans skatt, hans guld. Långt inne i grottan sitter han.

7. De bekymmerslösa
Barnatrollen leker på ängen. Öron och svansar fladdrar. De springer och hoppar bland fjärilar och fåglar. Bekymmerslösa för vad finns att grubbla över när det enda som finns är nu.

8. Dimman lättar
När dimman lättar för våra ögon I trollskogen. När solljuset tränger igenom. Och vi inte längre ser dem. Finns de? Försvann de? Eller var de bara en skapelse av vår rädsla för det vi inte känner igen.

Available on:
Spotify
iTunes
Tidal
Google Play